pondělí 18. března 2013

Jak postupovali při řešení ideové studie přádelny Martin Panský a Zdeněk Hromádka? Nezapomeňte, sobota 23.3. ArtWall od 16. hod



Fezko na Dubovci

Hlavní idea návrhu vychází z jednoduchosti a racionality funkcionalismu. Zaměřili jsme se na očištění stavby od nahodilých přístaveb s důrazem na to, aby se odkryl funkční industriální charakter celého areálu jak v jeho severní části, tvořené původní budovou z 19. století tak i v jižní části, která je tvořená funkcionalistickou stavbou z 30.let 20.století. Spojení těchto 2 nesourodých budov jsme provedli vložením transparentní skleněné hmoty, tvořící hlavní centrální vstup do areálu, která ctí jednoduchost a funkčnost budov, ale zároveň je jasně čitelný jeho odlišný původ a datace. Jde o snahu maximálně oprostit stavbu od dekoru a uplatnit především samotnou konstrukci, barvu a strukturu materiálu. Jinými slovy, výsledného účinku architektonického díla docílit co nejmenšími prostředky.

Cílem konverze průmyslového areálu je vytvoření prostor pro prezentaci místních firem (závodů), konání veřejných přednášek nebo menších kongresů s možností dočasného ubytování. Dále návrh nabízí nové administrativní variabilní prostory a byty v luxusním prostředí s jedinečným výhledem na Strakonický hrad a přilehlé okolí.

Významným bodem návrhu je obnovení komunikace vedoucí přes řeku Volyňku a tím vytvoření nové urbanistické struktury, napojující se na vybudované propojení Strakonický hrad – náměstí, přes pěší lávku.
Martin Panský, Zdeněk Hromádka

Žádné komentáře:

Okomentovat