čtvrtek 29. listopadu 2012

Přednáška pro veřejnost - Karel Skalický - 8. prosince od 10.00 do 12.00, od 13.00 workshop pro přihlášené, obojí nad kavárnou Moiry. V neděli 9. prosince komentovaná prohlídka johanitské komendy s Hynkem Látalem - 16.30 - 18.00


Karel Skalickýarchiv - Stávkující johanité a rytířující dělníci? Papírové pátrání po minulé duchovnosti a průmyslovosti Strakonic
Johanitská komenda versus areály někdejších fezáren. Navedení na cestu k informačním zdrojům ke stavební i další historii jednotlivých objektů. Od těch středověkých po současné. Přiblížení a prezentace úředních dokumentů, map a plánů, ikonografických pramenů, literárních textů, pamětí, vzpomínek i orální historie. Návštěva archivů a hledání dalších zdrojů. Symbióza a ambivalence města a řádu. Exkurz ke kořenům strakonického textilního průmyslu. Přivezl purkrabí Olkmar z Neznašov do Strakonic první fez? Kde stávala stará valcha? Kam chodíval řádový rytíř Meraviglia-Crivelli popíjet kmínku? Pravda nebo lež? Co nejvíce poznamenalo Strakonice?

na ODPOLEDNÍ WORKSHOP S KS se registrujte  prosím na mail adresu ozivmesistrakonice@gmail.com
 
a uveďte prosím Vaše jméno, příjmení, rok narození, telefon a co byste se rádi dozvěděli nebo dělali 


omlouváme se za omezenou kapacitu, maximální počet účastníků je 15

na DOPOLEDNÍ PŘEDNÁŠKU S KS kapacita účastníků omezena není, srdečně zveme


na NEDĚLNÍ ODPOLEDNÍ KOMENTOVANOU PROHLÍDKU KOMENDY S HYNKEM LÁTALEM kapacita účastníků omezena není, srdečně zveme


vstup volný
  

v případě nejasností tel. číslo 728713992 (slečna Soňa N.)
Karel Skalický (*1979 ve Strakonicích) regionální historik a archivář. Aktivista v řadě občanských sdružení a spolků (Sdružení pro obnovu Řepice a okolí, Prácheňské o. s., Sklenobýl atd.), pořadatel a dramaturg kulturních akcí a festivalů menšinového ražení. Od 1998 studium archivnictví a pomocných věd historických na Univerzitě Karlově v Praze. Od roku 2004 do 2007 šéfredaktor nakladatelství Praam. Od 2008 vedoucí Městského muzea ve Volyni. Zabývá se regionální historií a vlastivědou Prácheňského kraje, zejména ve spojitosti s uměním a řemesly.

-->
Hynek Látal (*1978 v Českých Budějovicích) historik umění a pedagog. Od 1997 magisterské studium dějin umění a germanistiky na Masarykově Univerzitě v Brně. Předseda občanského sdružení Jižní vítr. Přispivatel do časopisu Umění a Art & Antiques. Od 2003 doktorské studium Obecná teorie a dějiny umění a kultury na Masarykově Univerzitě v Brně. Od 2003 do 2006 externí vyučující dějin umění na Historickém ústavu JU v Českých Budějovicích. Od 2006 do 2008 odborný asistent Ústavu estetiky a dějin umění na Jihočeské univerzitě. Od 2008 odborný asistent Ústavu dějin umění na Jihočeské univerzitě. Zabývá se středověkou architekturou se zaměřením na pozdně gotickou architekturu.

Žádné komentáře:

Okomentovat