sobota 17. listopadu 2012

Workshop - Johanitská komenda už v neděli 25. listopadu


Hynek Látal - Johanitská komenda - Oživme si středověk v nás

první díl: neděle 25.listopadu 10.00 - 12.00 13.00 - 16.30 

druhý díl: neděle 9. prosince 15.00 shrnutí workshopu a diskuse
komentovaná prohlídka pro veřejnost16.30 - 18.00

místo: Strakonický hrad, johanitská komenda
registrujte se prosím na mail adresu ozivmesistrakonice@gmail.com
a uveďte prosím Vaše jméno, příjmení, rok narození, telefon a co byste se rádi dozvěděli nebo dělali 

omlouváme se za omezenou kapacitu, maximální počet účastníků je 15

vstup volný
  

v případě nejasností tel. číslo 728713992 (slečna Soňa N.)

Požádali jsme lektory, aby přinesli na prezentaci symbol svého workshopu. Doktor Látal překvapil. Z tašky nevytáhl ani papouška, ani maltézský kříž, nýbrž podvlíkačky. Vzkazuje: "V kamenné komendě bude zima, vezměte si je taky!"

Workshop v johanitské komendě bude zaměřen na prolomení pomyslných bariér mezi dnešním návštěvníkem a zdánlivě těžko srozumitelnou středověkou památkou. Cílem bude přiblížit středověké myšlení a styl života tak, aby bylo možné co nejúplněji prožít například zachované středověké malby v rámci komendy. Styl vedení workshopu se sice bude odvíjet od věkové skladby jeho účastníků, ale základem bude diskuze nad některými významnými částmi stavby, které právě poukazují na specifika středověkého světa. Ten byl sice v mnohém odlišný od toho našeho, ale přesto nejsou všechny vazby zcela zpřetrhány a v dnešním světě zažíváme středověk možná mnohem silněji než si myslíme. Workshop by měl jeho účastníkům ukázat, že středověké památky, které někdy míjíme bez povšimnutí nejsou mrtvé, ale že stačí velmi málo na to, aby ožily a staly součástí našeho „moderního/postmoderního“ světa.

Pokud nám vyjde vstříc farář kostela sv. Prokopa, půjdeme do kostela na prohlídku.


 Hynek Látal (*1978 v Českých Budějovicích) historik umění a pedagog. Od 1997 magisterské studium dějin umění a germanistiky na Masarykově Univerzitě v Brně. Předseda občanského sdružení Jižní vítr. Přispivatel do časopisu Umění a Art & Antiques. Od 2003 doktorské studium Obecná teorie a dějiny umění a kultury na Masarykově Univerzitě v Brně. Od 2003 do 2006 externí vyučující dějin umění na Historickém ústavu JU v Českých Budějovicích. Od 2006 do 2008 odborný asistent Ústavu estetiky a dějin umění na Jihočeské univerzitě. Od 2008 odborný asistent Ústavu dějin umění na Jihočeské univerzitě. Zabývá se středověkou architekturou se zaměřením na pozdně gotickou architekturu.


Žádné komentáře:

Okomentovat