úterý 5. února 2013

proč ve vodňanech při řešení dílčí situace sahají po veřejné arch. soutěži a ve strakonicích při přestavbě řádově několikásobné (která centrum města obrátí naruby) stačí zastupitelům jeden jediný návrh?

starosta strakonic pavel vondrys na prezentaci arch. studie pana kiszky (21.1.2013) vysvětloval, že veřejná architektonická soutěž je špatné řešení. 

názorově ho samozřejmě podpořil i architekt kiszka, který se stal vítězem výběrového řízení ze tří! návrhů u nichž rozhoduje především cena.

přitom samotný pan kiszka během prezentace zdůrazňoval, že jeho řešení tu změní město nikoliv na desetiletí nýbrž v řádu století.

ptáme se tedy: proč ve vodňanech při řešení dílčí situace sahají po veřejné arch. soutěži a ve strakonicích při přestavbě řádově několikásobné (která centrum města obrátí naruby) stačí zastupitelům jeden jediný návrh?

http://www.strakonice.eu/content/uzemni-studie-podskalska-lazenska

http://archiweb.cz/news.php?action=show&type=4&id=13051

1 komentář:

  1. Před realizací rekonstrukce Velkého náměstí se zvažoval způsob získání nejhodnotnějšího návrhu nové podoby tohoto prostoru. K architektonické soutěži se nepřistoupilo především z důvodu nejasného výsledku a nemožnosti zapojení veřejnosti do projednání podoby tohoto zásadního městského prostoru. Při pořádání soutěže nelze zaručit získání většího množství kvalitních návrhů ze kterých by se nechalo vybrat optimální řešení – nemalé množství soutěží končí bez udělení prvního místa.
    Pro řešení úprav Velkého náměstí bylo smysluplnější získat ke spolupráci předního architekta se zkušenostmi s obdobnými úlohami, který bude během práce na návrhu schopen reagovat na podněty ze stran veřejnosti. Do výběrového řízení byli přizváni pouze významní čeští architekti a ateliéry, kteří úspěšně realizovali obdobné zakázky, nebo se umisťovali na předních pozicích v soutěžích na prestižní městské prostory (např. Václavské náměstí). Získat ke spolupráci některého z vyzvaných architektů na základě architektonické soutěže je velmi nepravděpodobné. Renomované ateliery se již většinou architektonických soutěží tohoto významu nezúčastňují – účast v soutěži je nákladnou záležitostí s malou šancí na návratnost. Architektonické soutěže jsou především příležitostí pro začínající architekty, kteří jsou ochotni obětovat svůj čas a prostředky s cílem získat zajímavou referenční zakázku jako start profesní kariéry.

    OdpovědětVymazat