úterý 8. ledna 2013

Jak si hlídat aby vám ve městě nepostavili něco co nechcete?

Jak si lidé hlídají tvář města v sousedním Písku? Tisíce lidí podepisují petici kvůli obavám o panorama města.

Písecká radnice chce i přes námitky architektů a velké části veřejnosti přestavět současný plavečák pod malebnými hradbami na akvapark. Nejenom že stavba nenávratně poničí panorama Písku, ale než se dokončí, budou muset Písečáci několik let dojíždět za koupáním desítky kilometrů daleko.

První fázi boje za záchranu tváře našeho města máme za sebou. Tisíce Písečáků podepsaly petici, která byla nutnou podmínkou k vypsání referenda.

Díky své občanské angažovanosti mají nyní věc zcela ve svých rukou. Výsledek ...historicky prvního píseckého referenda, které se bude konat souběžně s prvním kolem lednové prezidentské volby (11.-12.1.), bude pro radnici ZÁVAZNÝ.

Zdaleka však není vyhráno. Je totiž třeba, aby k urnám přišlo minimálně 8000 Písečáků, z nichž se alespoň 6000 tisíc (bez ohledu na účast) bude muset vyslovit pro návrh přemístit stavbu akvaparku mimo prostor městských hradeb.

Otázka v referendu bude znít: "Jste pro přemístění plaveckého stadionu (akvaparku) v Písku ze stávající lokality pod historickými městskými hradbami na jiné místo a po dobu výstavby nového zachování provozu v plaveckém stadionu stávajícím?"

Šiřte proto zprávu o blížícím se referendu po svém okolí a vysvětlujte lidem jeho závažnost. Každý hlas může rozhodnout, zda bude Písek takový, jaký ho chceme mít.

Přečtěte si úvodní text organizátora úspěšné petice za vypsání referenda:

JEŠTĚ NĚCO O PLAVECKÉM STADIONU

Jsem Písečák a mám své město rád, takže mě vždycky trápí, když zbytečně vznikne kaz na jeho kráse. Nikdy jsem třeba nepochopil, jak mohli komunisti postavit plavecký stadion pod historickými hradbami. Oni vlastně mohli cokoliv – nemuseli se totiž nikoho ptát…
Tento týden jsem si zašel na vernisáž jedné výstavy ve Sladovně. Devět studentů architektury zde představilo své návrhy nového plaveckého stadionu s umístěním do zajímavých lokalit – zahradnictví technických služeb (TS) města Písku, pod lesnickou školou a na Výstavišti.
Ihned mě zaujal návrh studentky Kateřiny Pazourkové, která stadion umístila v prostoru zahradnictví TS – jde o jednoduchou nízkou moderní stavbu s vnitřním bazénem, wellness a venkovním bazénem s biotopem (ten funguje jako biologická čistička vody). Nechybí ani tobogán.
Nebo jiný návrh, kde studentka Renata Horová umístila stadion pod lesnickou školu, a využila svažující se stráň jako opalovací prostor. Na něj navazuje venkovní bazén a celý areál je uzavřen stavbou s vnitřním bazénem a dalším vybavením. Krásný doplněk stávajícího sportovního areálu.
Leč, co platno, zastupitelé města se už rozhodli pro stavbu nového plaveckého stadionu (akvaparku) v místě původního „plavečáku“, tedy pod historickými hradbami. Přitom každý z vystavujících studentů, se kterým jsem hovořil, nechápal, proč někdo „protlačuje“ plavecký stadion na tak nevhodném místě – místě bez šance na další rozvoj, bez venkovního bazénu, drahý a s problematickým dopravním přístupem. Ten někdo jsou naši demokraticky zvolení zastupitelé. A proč vlastně nebyla vyhlášena na tak významnou stavbu architektonická soutěž?!
Vnímají vůbec zastupitelé hlasy svých voličů a hlasy odborné veřejnosti? Asi ne, protože jak by jinak mohli „přehlédnout“ tak silný názor 20 (!) architektů, podpořený hlasy 1563 Písečáků. Odborníci i architekti jasně kritizovali nevhodnost výstavby nového plaveckého stadionu ve starém prostoru.
Měl jsem z toho všeho pocit, že pro zastupitele je snad důležitější krátkodobé politické „vítězství“, než přání voličů? Co tedy dělat?
Rozhodl jsem se, že využiji Zákona 22/2004 o Místním referendu, které by umožnilo občanům Písku se demokraticky vyjádřit, zda chtějí drahý plavecký stadion bez venkovního bazénu (!), na starém místě a dojíždět několik let 20 až 40 km za koupáním než se bazén postaví. Nebo postavit plavecký stadion v novém prostoru, možná i za menší náklady a během výstavby využívat starý.
Chci tímto vyzvat Písečáky, aby podpořili podpisovou akci, která dle výše uvedeného zákona musí předcházet vyhlášení referenda. Je ale třeba sebrat přibližně 2500 podpisů.
Takže Písečáci – máte to naposledy ve svých rukou!

Ing. Václav Blažek

Žádné komentáře:

Okomentovat